Nederlands - nl-NL
DSA Toolbox
Home Installatie Installatie Installatie (platformonafhankelijk)

Installatie (platformonafhankelijk)

De installatie van DSA Toolbox gebeurt vanaf versie 0.5.5 dmv. een installatieprogramma. Dit is een universele installer die op alle platformen gebruikt kan worden.

Opmerking vooraf: DSA Toolbox is een Java programma. Voor je het kan gebruiken, moet een Java Runtime, ook JRE genoemd, geïnstalleerd zijn op je computer. In vele gevallen zal dat al zo zijn. Indien dat niet is, kan je deze downloaden van de website van Sun: http://java.sun.com. Kies hier de laatste versie voor jouw platform. Je kan DSA Toolbox installeren zonder dat deze Java Runtime reeds geïnstalleerd is, maar bij het opstarten krijg je dan een foutmelding

Ook de universele installer is een Java programma, het is dus nodig dat de Java Runtime geïnstalleerd is op het moment je met de installatie begint.

 

De installatie van DSA Toolbox voer je als volgt uit:

Download de meest recente versie van het installatieprogramma (versie 0.6.0). Dit is een file met als naam dsatoolbox-installer-0.6.0-standard.jar; een link vind je op de DSA Toolbox website onder downloads. Er bestaat ook een windows-specifieke installer: dsatoolbox-0.6.0-setup-win.exe. De uitleg die volgt is gelijk voor beide installers

Start dit installatieprogramma zoals je dat met een ander java programma doet; vanop de command prompt met het commando

java -jar dsatoolbox-installer-0.5.5.jar.

De Windows-installer start je door erop te dubbelklikken.

 

Een wizard begeleidt je door de hele installatie.

Eerst volgt het scherm dat vraagt naar de taal die moet gebruikt worden tijdens de installatie. Dit is niet de taal die je wil gebruiken in DSA Toolbox zelf. Deze keuze maak je later.

 

 

 

Vervolgens verschijnt stap 1 van de wizard: deze pagina geeft wat beknopte informatie over het programma:

 

 

 

In het volgende scherm dien je de de licentie te accepteren als je verder wil gaan met de installatie.

 

 

 

Het volgende invulscherm vraagt jou in welke directory je het programma wil installeren. Alles wordt in deze directory geïnstalleerd. Geen enkele file wordt in je windowsdirectory geplaatst of overschreven. Als de gekozen directory nog niet bestaat, krijg je een melding dat deze aangemaakt zal worden.

 

 

 

Vervolgens krijg je een scherm waar je kan kiezen welke modules je wil installeren. De core componenten zijn verplicht, dit is het programma zelf. Verder heb je de keuze of je de voorbeelden wil installeren.

 

 

 

Als je nu op de knop 'verder' klikt, krijg je een overzicht van de gemaakte keuzes, van zodra je op 'verder' klikt, begint de installatie:

 

 

 

 

 

 

Op een windows-systeem verschijnt na de installatie een scherm waarin je kan kiezen of je al dan niet een desktop ikoontje en snelkoppelingen in het start-menu wil aanmaken:

 

 

 

Klik nu op 'verder' om het laatste scherm, de melding dat alles geïnstalleerd werd, te zien. Hier klik je dan op 'gereed' om de installatie te beëindigen. De DSA Toolbox is nu klaar voor gebruik. Veel plezier ermee!

 

 

Verwendung der Marke und Inhalten von DAS SCHWARZE AUGE mit freundlicher Genehmigung der Ulisses Medien & Spiel Distribution GmbH.
Copyright © 2007 by Significant GbR für die Marke DAS SCHWARZE AUGE in Wort und Bild, by Alpers, Fuchs, Kramer, Neigel für die Inhalte.