DSA Toolbox is een software project dat, in tegenstelling tot commerciële programma's, geschreven wordt door vrijwilligers die zelf behoorlijk fanatiek rollenspellen spelen, en dan het Oog des Meesters (laatste versie, Das Schwarze Auge 4.1) in het bijzonder. In de software worden functies toegevoegd die we zelf denken nodig te hebben en dat allemaal tijdens onze vrije tijd. Medewerkers zijn er nooit genoeg, wie wil kan altijd een handje helpen, en dat hoeft niet noodzakelijk het schrijven van het programma te zijn.
De makkelijkste manier om je steentje bij te dragen, is DSA Toolbox te downloaden en te gebruiken. Door het te gebruiken vind je de foutjes die er nog inzitten en ook wat er nog ontbreekt om van dit programma echts iets bruikbaars te maken. Deze bevindingen kan je dan melden aan de ontwerpers.
Aangezien Das Schwarze Auge eigenlijk een duitstalig spel is, waarvan de laatste versie deels vertaald is in het engels en frans en dat ook een grote nederlandstalige aanhang heeft, door de vertaling van de eerste versie in 1985, is het meertalig maken van het programma en de documentatie, inclusief de website, een vereiste. Wie voor vertalingen in het engels, duits, frans en/of nederlands kan zorgen, zal met open armen ontvangen worden.
Wie echt veel tijd wil vrijmaken, kan meehelpen met de programmatie. Het programma is geschreven in Java, voor de user interface wordt gebruik gemaakt van Swing. De data wordt opgeslagen in een SQL database (HSQLDB en wordt benaderd via het ORM tool Hibernate). Data die niet in de database zit, wordt gelezen en geschreven uit XML files, weerom met behulp van enkele goede bibliotheken (o.a. JDOM). Als build tool wordt Apache Maven gebruikt, om de installer te generern werd gekozen voor iZpack
Ook belangrijk is iemand die het grafische voor zich neemt, zowel de afbeeldingen in het programma, als die voor de documentatie en website.
Tot slot iets wat veel vergeten wordt: documentatie. Wie zich geroepen voelt om gebruikersdocumentatie te schrijven is ook van harte welkom in het team. In welk formaat dit gemaakt zal worden, is nog niet vastgelegd, maar het moet iets platformonafhankelijk zijn, net zoals het programma. Deze documentatie zal uiteindelijk in PDF of als webpagina aan gebruikers aangeboden worden. Aan DocBook wordt ook gedacht.